domaining

Domain regisztráció

Domain kérdések és válaszok • Domain név regisztráció

A leggyakoribb kérdések
Az alábbiakban azokra a kérdésekre szeretnénk válaszokat adni, amelyek a domain regisztrációval kapcsolatban felmerülhetnek. Amennyiben olyan kérdése is felmerül, melyre nem található itt válasz, írjon egy üzenetet, készségesen válaszolunk minden felmerülő problémára.

Mi a domain?

Domain: Önálló Internet tartomány, az Internet címek egy halmazához neveket rendelő adatbázis.

Domain név: Alfanumerikus karakterekből álló műszaki azonosító, amelyet elsősorban a könnyebb megjegyezhetősége miatt az internetes kommunikációhoz nélkülözhetetlen Internet címek helyett használnak. Egyszerűbben a világ bármely pontjáról az Interneten keresztül elérhető, az Ön által kiválasztott név, mely az Internetes böngészőbe beírva megjeleníti az Ön weboldalát.
( pl.: www.cegnev.hu ) A weboldal a http:// előtag nélkül is elérhető.

Hogyan válasszunk domain nevet?

Induló vállalkozásként célszerű, hogy címünk jól azonosítson minket. Amennyiben a cégünk a Virág Kft. és tevékenységünk virágkereskedés, akkor célszerű a virag.hu vagy az virag-kft.hu címet választanunk. Mindenképp látogatottabb illetve sikeresebb lesz weblapunk, ha egy rövid címet választunk. Viszont nagyon rövid, ügyfelek által nem túl ismert, mozaikszavakat ne válasszunk. Lehetőség szerint a domain leírása és kiejtése egyezzen meg. Ha egy olyan nevet választunk, amely másképp van leírva, mint ahogy kiejtjük, regisztráljuk be mindkét változatot, esetenként többet is, mert könnyen járhatunk úgy, hogy a nevünk párját, másik részét már más bejegyzi és a mi cégünktől, vagy elképzelésünktől teljesen eltérő tartalmat indít rajta.

Honnan tudhatom, hogy egy domain név szabad-e még?

Az, hogy beírjuk a böngészőbe a kívánt domain címet és oldal nem jelenik meg még nem jelenti azt, hogy a cím nem foglalt. A .hu domain nevekről legátfogóbb és pontos információt a
http://www.domain.hu/domain/domainsearch/
címen kereshetünk.

Domain végződések ellenőrzéséhez látogassunk el a http://www.europeregistry.com/ oldalra.

Van egy ékezet nélküli címem, bejegyeztessem az ékezetes változatát?

Azonnal tegye meg a lépéseket a cím ékezetes változatának bejegyzése érdekében, amíg más nem szerzi meg azt, mert visszaszerezni már nem túl egyszerű feladat, bár jogi lehetőségek itt is létezhetnek, de ez a meg nem tett lépés sokba kerülhet különösen, ha az ékezetes név birtokosa információt szerez a látogatottságunkról.

Mennyit ér a domain?

Az eladási árat (a piac szabályai szerint) a vevő számára elérhető összeg befolyásolja. Egy .hu domain cím általában 20 és 1 000 000 Ft között változhat. Más helyeken lehet több millió forintért ajánlott neveket látni, viszont gyakran messze állnak a realitástól, azonban nem egy alkalommal értékesítettek már hazánkban is milliós domain neveket. (pl. 777.hu, lap.hu, hitel.hu) A domain címek értékét számos tényező változtatja, nézzük gyakorlati szemmel: - a jelentős értéknövelő tény a név jelentése: minél nagyobb (és "szerteágazóbb"), csoport tudja használni a nevet annál értékesebb. (hitel.hu)- amennyiben a domain cím nem ékezetes szóból áll, az is növelheti az értéket (pl. honlap.hu) - kötőjelet vagy számot tartalmazó domain már kisebb értéket képviselhet.

A magyar piacon a .hu értékesebb, a nemzetközi címek esetében az érték szerinti sorrend: .com, .net, .info, .org, .biz. Az egyes országkódos domain címek közül a népesség aránnnyal és a nyelvterület nagyságával egyenes arányban áll a végződés. A .de és az .uk domain kiterjesztést követően 2004 tavaszától színen van a .cn is (Kína).

domainreg

Mennyibe kerül a domain regisztráció?

A domain regisztráció ára szolgáltatóról szolgáltatóra változhat. Értéke függ a domain típusától is, de Magyarországon az árak 1-2 ezer forinttól a 5-6 ezer forintig terjednek, a kirívó túlzások kivételével.

Amennyiben szüksége van egy domainre, járjon el körültekintően, hogy milyen céget választ.

Milyen a szabályos domain név?

A domain címnek minimum 2 karaktert kell tartalmaznia. Használhatók a latin abc betűi (a-z), a numerikus karakterek (0-9), és a kötőjel (-), az ékezetes karakterekkel kapcsolatos kérdésekre lentebb adunk választ. A domain elején és végén nem állhat kötőjel, és egymást követő két kötőjel sem szerepelhet. Nem célszerű olyan domain cím, amely jogellenes (adott ország jogszabályai alapján ez lehet szabálysértés illetve bűncselekmény), megbotránkozást, félelmet keltő vagy (tudatosan) megtévesztő. Magyarországi települések neveit csak a helyi önkormányzat, ország neveket (magyarul, angolul és saját nyelven) pedig kizárólag az adott ország állami képviselete választhatja.

Választottam domain címet, ami foglalt, viszont nincs rajta tartalom, mit tegyek?

Több száz, ezer nevet foglalói értékesítési céllal jegyeztek be, elképzelhető, hogy az Ön által kiszemelt is ilyen. Forduljon bizalommal cégünkhöz és ingyenes szolgáltatásunk keretében segítünk kideríteni, hogy miért nincs tartalom a weblapon és eladási szándéka van-e a jelenlegi bejegyzőjének.

Kell-e tartalomnak tartoznia egy domain névhez?

Nem. Egy honlap címet egy esetleges későbbi felhasználás céljából is "levédhetünk". Azonban a .hu domain tartományra illetve a nemzetközi domainekre vonatkozóan más és más a szabályozás! A .hu címekre azonnali használat van előírva, azaz bizonyos tartalom megjelenítése, de elegendő, ha a címünkhöz egyetlen email bejegyzés tartozik, mert ez is használatnak minősül. Értékesítés céljából bejegyzett domain címekkel azonban érdemes vigyázni, mert a 2005. március 1-től érvényes szabályozás alapján könnyedén elveszthetjük a címet, ha meggondolatlanul kínáljuk megvételre!

Nyilvánosak-e a domain címek jegyzőinek adatai?

Igen. Egy-egy domain cím kezelője lekérdezésére van lehetőség. A domain kezelője a nevét, elérhetőségét, elektronikus címét köteles megadni a nyilvántartás során. Az adatok titkosítására nincs lehetőség.

Íme, két lehetőség az ellenőrzésre:

http://www.allwhois.com
http://www.whois-search.com

Szerepelhet ékezet a domain nevekben?

Igen, a .hu, a .com és a .net honlap címek tartalmazhatnak ékezetes karaktereket. A tovább fejlesztett webes technikáknak köszönhetően 2004 tavaszától már a domain nevekben szerepelhetnek ékezetes karakterek is. Szabvány kódrendszer használatával egyes böngészők már tudják kezelni az ékezetes domain címekhez tartozó honlapokat megjeleníteni, azonban a többség sajnos erre még nem képes. Így közvetlen használat céljából nem célszerű ékezetes nevet használni, viszont lefoglalni és tulajdonunkba venni mindenképpen ajánlatos lehet.

Egy weblaphoz tartozhat-e több cím is?

Igen tartozat, sőt ajánlatos. Minél több domain címen keresztül érik el az Ön tevékenységét annál több oldalról terelheti be a látogatókat a weboldalra. Ugyanakkor előnyös lehet abban is, hogy míg egyik címen az a cégnevet jelenítjük meg, márkát teremtve, addig a másikon a tevékenységünk nevét futtatjuk, így előnyben részesülünk a keresések szempontjából.

Mennyi ideig tart a .hu domain név regisztráció?

Prioritásos igényeknél az átfutási idő a gyakorlatban 3-4 munkanap szokott lenni. Prioritásos elsőbbséggel nem rendelkező igények esetén a domain beregisztrálásának várható ideje 14-16nap, amennyiben a közzététel ideje alatt senki sem nyújtott be az Internet Szolgáltatók Tanácsához a név igénylő részére történő delegálása ellen kifogást, valamint a közzétételt követően az ISZT, mint a .hu domain névtér felett rendelkező szervezet nem talált szabálytalanságot vagy valamilyen hiányosságot.

article icon Kapcsolódó cikkek 
Email: info@elux.hu 
Irodák:
Budapest II., Bem József u. 6. fszt.
Székesfehérvár, Grand Inkubátorház
Kápolnásnyék, Fő u. 10. 

(Előzetes időpontegyeztetéssel)Ízelítő munkáinkból
Összes referencia megtekintése
Cégünk további weboldalai

EGYEDI WEBÁRUHÁZ KÉSZÍTÉS

Webshopguru: www.webshopguru.hu

HDG Net: www.webaruhaz-keszites.com

ADATBÁZIS SZINKRONIZÁCIÓK

SyncMasters: www.syncmasters.hu 

- Számlázó- és raktárkezelő programok
- Nagykereskedelmi adatbázisok
- Fizetési rendszerek integrációja

Ügyfeleink véleménye

"A Netkorzor Kft-vel 2011 első félévében dolgoztunk együtt. A céget a Fundamenta értékesítési hálózatának belső - zárt - web shopjának elkészítésével bíztuk meg, mely megbízást meghívásos tenderen nyerték el. A cég már a tender ajánlat elkészítése során odafigyelt az ügyfél kéréseire és alkalmazkodott annak munkamódszeréhez. A web shopot a megrendelt minőségben, határidőre és a megállapodott költségkereten belül maradva leszállította. Külön kiemelném, hogy a munkát extrém rövid idő alatt kellett elkészíteni. A HDG Net a munka során végig a "hogyan lehet megcsinálni" megközelítést alkalmazta, az "ezt így nem lehet" helyett. Végül külön pozitívumként említem, hogy az azóta megrendelt extra fejlesztési munkák abszolút korrekten – munka és nem "függőségi" alapon - lettek kiajánlva és megrendelést követően kiszámlázva.

A céget nyugodt szívvel ajánlom más web shop fejlesztést tervező cégnek


Jóri Csaba
Marketing vezető
Fundamenta-Lakáskassza Zrt.
www.szebshop.hu

tulipanshop"Ezúton is köszönjük az eddigi munkájukat! Önök nagyon tehetségesek és igazi profik! Nagyon elégedettek vagyunk és tudják, nincs jobb reklám egy elégedett vásárlónál. Ahol tudjuk, ajánlani fogjuk Önöket. Az áruház nagy tetszést arat mindenkinél, aki eddig látta. Nálunk különösen! Ha belépünk, nagyon nehezen tudunk kilépni belőle. Reméljük sok ezer vásárlóval is így lesz!"

Krasznai György
Tulajdonos
www.tulipanshop.hu


"Remek volt a HDG Net csapatával együtt "dolgozni", mert egyszerre professzionálisak, érthetőek, precízek, mégis alaposak és türelmesek!

Legalább annyira szakértőek területükön, mint amennyire ambiciózusak, professzionálisak, valamint ügyfélbarátak és igényesek is, ami igen ritka.

Másnak talán lehetetlen lett volna a számos ötletet, a vásárlók és termékmegjelenítések igényeit, a megbízó egyedi elképzeléseit, és a szakmai szükségleteket figyelembe véve ilyen igényes és sokoldalú honlapot, valamint webáruházat létrehozni, de nekik nem volt az, és ebben szerény véleményem szerint a HDGNet az egyik legnagyobb cég, ha nem pont ők a legnagyobbak!

Hálásan köszönjük a tökéletes megvalósítást!"


Hegedűs Anita
Tulajdonos
www.balnea.hu

autopatkai"Miután körbenéztem a honlapkészítő cégek között, úgy láttam meg elsőre, hogy az Elux tudja csak képviselni megfelelő módon vállalkozásom megjelenését az interneten.Nem csalódtam ebben. Miután elkészítették a weboldalamat, megbíztam őket a weboldal keresőmarketingjével kapcsolatban is. A keresőmarketing munka után, számíthattok egy újabb véleményre tőlem. Köszönöm Gábor az eddigi munkát, meg vagyok vele elégedve."

Pátkai Miklós
Tulajdonos
www.autopatkai.hu
mediacenter
Honlapkészítés - Webáruház készítés - Portál fejlesztés - Keresőmarketing - Ajánlatkérés - Sitebuilder állás